Shop
Kako da naučite decu zdravim navikama

Kako da naučite decu zdravim navikama

Gojaznost može negativno uticati na zdravlje i samopouzdanje deteta. Evo kako da svom detetu pomognete da stekne zdrave navike.

31.08.2020.

Deca su naše najveće blago i svaki roditelj želi najbolje za svoju decu. U tome bitnu ulogu igra zdrava i uravnotežena ishrana kao deo svakodnevne rutine. Da bi izrasla u zdrave odrasle osobe, deci su potrebni zdrave namirnice, fizička aktivnost i dovoljno sna.

Kako savremeni način života utiče na odrasle, tako je ostavio traga i na svakodnevnim dečijim aktivnostima, prvenstveno u pogledu nezdravih navika i konzumiranja brze hrane. U roku od samo 40 godina, u Americi se broj gojaznih školaraca i mladih udesetostručio. Gojaznost ne samo da šteti zdravlju, nego može da utiče i na samopouzdanje i da poveća rizik od viška kilograma i u odraslom dobu.

Problemi sa prekomernom težinom osetljiva su tema za svakog pojedinca. Važno je da kao roditelj pomognete svom detetu da se zdravije hrani. Navike koje dete stekne u detinjstvu kasnije će preneti i u odraslo doba. Zato danas sa vama delimo savete kako možete pomoći detetu da izgradi zdrave navike.

Ishrana

Koliko je uravnotežena ishrana važna govori činjenica da ne samo da utiče na fizičko, već i na mentalno zdravlje. Prema novijim istraživanjima, prekomerna upotreba šećera i slatkiša kod male dece dovodi se u vezu sa lošom koncentracijom i otežanim učenjem. Zato saznajte kako da decu podstaknete da donose pravilne odluke u pogledu ishrane.

zdrava ishrana deca

Kuvana jela

Koliko god možete, kuvajte domaća jela. Obrađena hrana često obiluje solju i šećerom. Ako je deca pak vole, možete napraviti svoju verziju brze hrane: pljeskavice u somunu, pohovano belo meso i sl.

Izbacite gazirana pića

Gazirana pića ne odražavaju se loše samo na zdravlje zuba, već i na kilažu. Zato kupovne sokove možete zameniti domaćim od višnje, jagode ili zove. Za još lepši ugođaj, možete ih ukrasiti seckanim listovima nane koji doprinose ukusu.

Naučite decu da kuvaju

Dobre navike nastaju u detinjstvu zato počnite od malih nogu. Pokažite deci kako se spremaju osnovna jela, ali i poslastice. U njima ćete sigurno uživati, kao i u ukrašavanju pice ili domaćih torti i kolača.

Naučite decu umerenosti

Na korak do zdravijeg života vodi nas umerenost u jelu i piću. Uvedite određene namirnice kao nagradu. Recimo, tokom školskih dana, poslastica može biti omiljena voćka, a tokom vikenda domaći kolači.

Duži osećaj sitosti

Za razvoj dece posebno su važni međuobroci, odnosno užine. Međutim, stalno grickanje može i negativno da utiče na stvaranje navike, pogotovo ako se radi o preslanim ili preslatkim obrocima. Predupredite ovo tako što ćete sami napraviti užinu: ovsene pahuljice, kaša, jaja i slične namirnice, stvaraju duži osećaj sitosti.

Vežbanje

Redovno vežbanje u formativnim godinama naročito je važno za gubitak težine. Osim toga, ono potpomaže dobro raspoloženje i pozitivno se odražava na san. Nedavno istraživanje pokazalo je da vežbanjem smanjujemo osećaj depresije, anksioznosti i loše raspoloženje.

Ograničite vreme ispred ekrana

Velik broj dece u današnje vreme provodi dosta vremena ispred ekrana, bilo da je u pitanju televizor, računar, telefon ili tablet. Sedeći položaj nije dobar za razvoj muskulature, te ga morate ograničiti. Postavite granice i ograničite vreme koje deca provode zabavljajući se na mobilnim uređajima. Podstaknite ih da se igraju napolju.

Nov način zabave

Cela porodica može biti aktivna zajedno. Učinite šetnje ili vožnju biciklom zabavnim tako što ćete porodično uživati u ovakvim aktivnostima. S vremena na vreme možete organizovati i izlet u prirodi. Za vežbanje je potrebno društvo, tako da se možete lepo provesti u prirodi, bilo da je u pitanju šuma, jezero ili pak šetnja po planini.

Vežbanje kao navika

Kad god možete, zamenite prevoz autobusom ili automobilom - fizičkim aktivnostima. Ako su škola ili prodavnica blizu, dete može lako da se prošeta ili da se odveze biciklom. Na taj način vežbanje postaje deo ustaljenog rasporeda.

fizicke aktivnosti sa decom

Rutina

Za decu je važno da imaju osećaj sigurnosti i ujednačenosti, a to se postiže rutinama kojima se utvrđuju navike.

Izbegavajte noćne obroke

Nikako nemojte dozvoliti da dete jede pred spavanje, naročito ne obilne obroke. To može da se negativno odrazi na varenje i san. Zato gledajte da poslednji dnevni obrok bude nekoliko sati pre vremena za spavanje.

Jak doručak

Jak doručak daće deci dovoljno snage i elana do ručka, naročito u vreme škole kada je važno da se koncentrišu na času. Budući da kupovne pahuljice često sadrže dosta šećera, bolja alternativa je da sami dodate sveže voće u kašu ili da ih zamenite jajima sa tostom.

Spakujte užinu od kuće

Ako ne znate šta se vašem detetu servira kao užina u školi, ne rizikujte - obezbedite mu zdrav obrok. Da biste bili sigurni da se zdravo hrani, možete spakovati užinu koju ste prethodno spremili kod kuće, bilo da je u pitanju sendvič, salata ili nešto treće.

Čvrst i dugačak san

San tokom noći neophodan je za razvoj tela i duha. Deca uzrasta do 13 godina treba da spavaju od 9 do 11 sati. Zato utvrdite tačno vreme za odlazak na počinak i čitanje pre spavanja.

Porodični ručak

Kada je porodica na okupu, to može dovesti do usvajanja zdravijih navika i negovanja bliskih odnosa. Ukoliko tokom radne nedelje to nije moguće, neka vam bar vikendi budu rezervisani za porodične obroke.

Postavite primer

Za kraj, zapamtite koliko je važno na sopstvenom primeru pokazati značaj pravilne i zdrave ishrane. Deca uče po onome što vide u svojoj okolini. Zato sa njima možete razgovarati o zdravim namirnicama, ali i pokazati kako se i sami pravilno hranite. 

Zdravlje porodice svima je prvo na listi prioriteta. Upravo zato su zdrava ishrana i navike važni u životu kako dece tako i odraslih. Ipak, preporučljivo je misliti na vreme i imati podršku u slučaju da vama ili vašim mališanima usluge lekara zatrebaju. Uz Generali zdravstveno osiguranje, preglede možete obaviti u klinikama širom Srbije, uz jednostavno zakazivanje i bez čekanja.

Pročitajte i naše dodatne savete u vezi sa brigom o zdravlju dece:

Kako da na zabavan način naučite decu o važnosti zaštite od sunca 

Higijena ruku kod dece: kako stvoriti dobre navike

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna